«
»

Boek: Hersenspinsels

6 November 2011

De 64-jarige Jennifer White is een gepensioneerde orthopedisch chirurg die aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Haar zoon en dochter doen hun best om met haar stemmingswisselingen, verwarring en zwerftochten om te gaan, maar hebben zo hun eigen problemen. Als Jennifer’s beste vriendin Amanda vermoord wordt aangetroffen, waarbij vier vingers met chirurgische precisie zijn verwijderd, is Jennifer de hoofdverdachte. Jennifer kan zich echter niet herinneren of ze de moord heeft gepleegd. Terwijl zij steeds meer haar grip op de werkelijkheid verliest, doen haar kinderen hun uiterste best om te voorkomen dat Jennifer wordt opgesloten.

Hersenspinsels is het portret van een complexe, intieme vriendschap tussen twee vrouwen waaraan een groot geheim ten grondslag ligt. Deze ontroerende en verbluffende roman is soms pijnlijk om te lezen, maar toch kun je hem niet meer wegleggen.

Dokter Jennifer White, gepensioneerd orthopedisch chirurg, lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Ze wordt verzorgd door Magdalena, die bij haar in huis woont, en haar kinderen Mark en Fiona. Als de politie op een dag voor de deur staat, wordt duidelijk dat Jennifer’s beste vriendin Amanda is vermoord. Na haar dood zijn vier vingers met chirurgische precisie geamputeerd, waardoor Jennifer meteen hoofdverdachte is. Maar kan een vrouw die steeds verder aftakelt, die steeds meer in haar eigen wereld vol visioenen van het verleden leeft, wel een moord begaan?

Voor de politie dringt de tijd, want Jennifer heeft steeds minder heldere momenten. Terwijl haar verstand langzaam afbrokkelt en ze steeds minder van de wereld om haar heen begrijpt, doen haar kinderen er alles aan om haar op vrije voeten te houden. Mark en Fiona hebben hun handen echter vol aan hun eigen problemen en kunnen die van hun moeder er eigenlijk niet bij hebben. De familie hult zich in geheimen van het verleden, maar dan blijkt dat die geheimen niet allemaal voltooid verleden tijd zijn…

Hersenspinsels is een prachtige roman, die me erg deed denken aan Bernlef’s Hersenschimmen. Ook dit debuut van Alice LaPlante gaf me een beklemmend gevoel. Ook hier werd het verloop van de ziekte ontzettend waarheidsgetrouw weergegeven. Hersenspinsels schetst een angstaanjagend maar realistisch beeld van de slopende ziekte van Alzheimer en is daarmee een van de aanraders van dit seizoen.

Boekgegevens
Titel: Hersenspinsels
Auteur: Alice LaPlante
Uitgever: Orlando
Jaartal: 2011
ISBN: 9789022959718
Aantal pagina’s: 311
Prijs: € 19,95

Wil jij Hersenspinsels aan je boekenkast toevoegen? Klik dan hier om het boek bij Bol.com te bestellen.

Gepubliceerd in: Boeken, Boekrecensies / Tags: , , , / Reacties: 5 reacties

Reacties

Door Lieke
op 6 November 2011 11:02

Hersenschimmen wou ik al een keer lezen, maar misschien dat ik deze maar eens ga lezen. (:


Door Jessica
op 6 November 2011 13:01

Jij zorgt ervoor dat ik boeken lees die ik anders zelf nooit gekozen zou hebben!
Dit boek komt op mijn ‘nog te lezen’ lijstje te staan.

Hoe bevalt Skippy tussen de sterren? Een aanrader tot nu toe?


Door Jessica
op 6 November 2011 14:11

Maak je trouwens nog eens een reading challenge update?
Daar dacht ik net aan. :)
Als je tijd hebt natuurlijk!


Door Dreamette
op 6 November 2011 15:29

Goed dat je het zegt, dat ben ik de laatste (paar) keer straal vergeten! Ik ga er zeker weer eens een maken :) Bedankt voor je complimentje trouwens!


op 27 July 2013 13:51

[...] – Joël 37 Gabrielle Zevin – Het was best een fijn leven 38 Knof – Saladedagen 39 Alice LaPlante – Hersenspinsels 40 Arjen Lubach – Magnus 41 Matthijs Kleyn – [...]