«
»

De boekenkast van… Deborah Klaassen!

19 November 2010

Jullie weten allemaal dat ik ontzettend veel van lezen en boeken houd. En wat is er nou leuker dan stiekem in andermans boekenkast te spieken? Ik ben benieuwd naar jullie boekenkast – en de inhoud daarvan! Daarom komt er elke vrijdag een artikel online in de rubriek ‘De boekenkast van…’. Vandaag een kijkje in de boekenkast van schrijfster Deborah Klaassen!

Hoe ziet je boekenkast eruit?

Wie naar orde zoekt in mijn kasten moet concluderen dat er een boekenbom is ontploft. De laatste keer dat ik ze sorteerde is minimaal drie jaar geleden. Allereerst scheidde ik fictie van filosofie en non-fictie (inclusief overzichten van de wijsbegeerte, want die zijn zelf niet filosofisch). De filosofische boeken ordende ik chronologisch. De romans en verhalenbundels deelde ik op in Nederlandstalig, Engels en Amerikaans, Frans, Duits en ‘talen die ik niet kan lezen’. Per taal werden de boeken op auteur gesorteerd en vervolgens chronologisch geordend (uitgaande van het meest recente boek van iedere auteur). Nederlands kreeg een eigen kast, Engels kwam onder de filosofie te staan, Frans en Duits moesten een plankje delen met andere talen. De overige non-fictie heb ik intuïtief bij elkaar gezet – zonder systeem dus.

Toen ik twee jaar geleden naar Londen verhuisde besloot ik al mijn Engelstalige boeken mee te nemen. Uit de andere categorieën koos ik alleen die boeken waarvan ik vermoedde dat ik niet zonder ze zou kunnen. “Die Technik und die Kehre” van Heidegger bijvoorbeeld, en “De Avonden” van Gerard Reve.
Drie verhuizingen verder verscheepte ik alle Engelstalige boeken die ik al gelezen had naar Nederland en nam ik de rest mee naar Cardiff. Voor het ordenen van de boeken in Nederland heb ik geen tijd gehad, waardoor Terry Pratchett bijvoorbeeld in drie verschillende kasten te vinden is.

Kort geleden is mijn debuutroman Bek Dicht en Dooreten! verschenen bij uitgeverij Prometheus, maar die heb ik nog geen goed plekje in de kast kunnen geven. Voorlopig blijft dat boek op mijn bureau liggen.

Hoe groot is je boekencollectie? Koop je vaak boeken, of leen je ze liever bij de bibliotheek?

Hemelsbreed ligt er zo’n 530 kilometer tussen het begin en het eind van mijn boekencollectie. In Cardiff heb ik op het moment 91 boeken, in Nederland 838. Dan heb ik kookboeken wel meegeteld, maar mij verzameling Suske en Wiskes niet. Een paar jaar geleden kocht ik meer boeken dan dat ik kon lezen, tot ik in een antiquariaat de spreuk van Schopenhauer tegenkwam: “Es wäre gut, Bücher zu kaufen, wenn man die Zeit, sie zu lesen, mitkaufen könnte.” Sindsdien probeer ik het kopen van boeken uit te stellen tot ik zeker weet dat ik ze snel zal lezen.

Wat zijn je favoriete boeken? En welke boeken staan nog op je ‘to read‘ lijstje?

Hoewel ik al sinds mijn twaalfde vegetariër ben, ben ik wat boeken betreft echt een alleseter: chick lit, populair wetenschappelijke boeken, horror, diepzinnige drama’s – ik lust het allemaal. Dat is ook terug te zien in wat ik zelf schrijf, denk ik. Mijn boek is een ‘literaire combinatie van chick lit en horror’.
Wel probeer ik boeken altijd in hun originele taal te lezen, dus ik lees Kant en Judith Hermann in het Duits, Baudelaire in het Frans en Nick Hornby en Roald Dahl in het Engels. Een paar jaar geleden won ik met een schrijfwedstrijd €250 aan boekenbonnen. Daarmee heb ik de verzamelde werken van Plato in een tweetalige uitgave gekocht, zodat ik de Engelse vertaling als ondersteuning kan gebruiken wanneer ik probeer het Grieks te lezen. Maar eerlijk gezegd is Plato niet meegegaan naar Wales.

Toevallig kan ik mijn lievelingsboek alleen in vertaling lezen: “Een onaangename geschiedenis” van Dostojevski. Dat heb ik wel 17 keer gelezen.

Hoe vaak lees je?

Ik lees traag maar graag, in ieder geval een roman per week. Soms meer. Toen ik nog in Londen werkte moest ik zo’n anderhalf uur per dag met de metro reizen, dus dan schiet het wel op. Nu ik full time auteur ben is het helemaal belangrijk dat ik blijf genieten van de boeken van anderen. Dan weet ik waar ik het voor doe.

Let op: dit was de LAATSTE inzending voor ‘De boekenkast van..’! Dus wil jij ook dat deze rubriek gewoon blijft doorlopen? Please, spread the word!

Gepubliceerd in: De boekenkast van... / Tags: , / Reacties: 7 reacties

Reacties

op 19 November 2010 11:23

[…] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door HippeDames, Laura Praamstra. Laura Praamstra heeft gezegd: Nieuw op Dreamette: De boekenkast van… Deborah Klaassen! – http://tinyurl.com/29w9c8l […]


Door Femke
op 19 November 2010 11:48

Leuk artikel weer!


Door Kim
op 19 November 2010 12:50

Dat was leuk lezen. =)
Ik zat er al aan te denken om mijn boekenkast met je te delen, dus die kom zo snel mogelijk je kant op! =)


Door Dreamette
op 19 November 2010 13:37

Super, ik kijk er naar uit!


Door Olga
op 19 November 2010 14:12

Ik ga zo even je e-mailadres voor deze inzending opzoeken, want ook mijn boekenkastje mag met de buitenwereld worden gedeeld! xx.


Door Dreamette
op 19 November 2010 14:15

Je kunt mailen naar info@dreamette.nl! Leuk dat je mee wilt doen 🙂


Door Madelon
op 19 November 2010 16:47

Hey, Deborah ken ik. Heb haar vorige week nog gezien. Ze heeft zelf ook een boek geschreven. Deze staat op mijn verlanglijstje voor kerst :).
Leuk artikel!